„Pașapoarte de vaccin open source”: LFPH vorbește despre dezvoltare, securitate și restabilirea digitală a încrederii.


 

Milioane de oameni au primit vaccinuri COVID-19 în ultimele săptămâni. Acreditările pentru vaccin ar putea permite călătoria, intrarea în spații și să restabilească o aparență de normalitate în lunile următoare.


Pentru a controla răspândirea COVID-19, națiunile au implementat o varietate de strategii de izolare, inclusiv blocaje, restricții de călătorie de intrare și multe altele. În ultimele săptămâni, milioane de oameni din SUA au primit un vaccin COVID-19. Pe măsură ce lansarea vaccinării continuă, unele aparențe de normalitate ar putea reveni mai târziu în 2021.


Așa-numitele pașapoarte de vaccin, dovada unei persoane de vaccinare, ar putea permite călătoria și intrarea în spații în lunile următoare. COVID-19 Credentials Initiative (CCI) este găzduită de Linux Foundation Public Health (LFPH) și lucrează cu un număr de parteneri pentru a construi aceste soluții și a standardiza o abordare a acreditării de vaccinare.


Inutil să spun că dezvoltarea unui set de standardizări open-source în rândul tehnologiilor emergente poate fi ceva de ordin înalt.


"Tehnologia pe care o construim este deja un standard deschis, dar este un standard deschis în curs de dezvoltare. În curs de dezvoltare [pentru că] există [încă] piese în care nu ne-am standardizat încă", a declarat Lucy Yang, directorul comunității CCI.


Calea către această standardizare ar putea urma aceea a unei alte soluții tehnice critice COVID-19; și anume aplicații de notificare a expunerii.


Pentru agențiile de sănătate din întreaga lume, urmărirea contactelor este esențială pentru strategia de atenuare a virusului, iar LFPH are și continuă să ajute la dezvoltarea capacităților de notificare a expunerii în timpul pandemiei coronavirusului. Jenny Wanger, director de programe la LFPH, a explicat provocările notificării expunerii timpurii.


„Au existat atât de multe organizații diferite, toate încercând să se mute în acest spațiu, toate dorind să ajute și nu neapărat coordonându-se împreună, așa că am fost extraordinar de îngrijorați de problema interoperabilității dintre toate soluțiile [de notificare a expunerii] care ies la iveală pe piață ", a spus Wanger.


Aceste caracteristici de notificare a expunerii sunt bazate pe semnalele Bluetooth prin intermediul sistemului de operare al smartphone-ului, iar producătorii acestor dispozitive celulare, Apple și Google, au preluat inițiativa standardizării, a explicat Wanger.


„Apple și Google, pentru că ei au fost cei care au controlat modul în care telefoanele partajau de fapt semnalele Bluetooth, orice au ales să facă ar fi stabilit cu adevărat standardul tehnologiei”, a spus Wanger.


"Amândoi aveam nevoie de această participare de la ei, precum și de salutat, pentru a unifica spațiul într-un mod foarte rapid", a spus Wanger.


Este posibil ca această abordare să fi funcționat pentru a direcționa și unifica rapid dezvoltarea notificărilor de expunere, dar o singură capacitate tehnică nu servește drept element central al acreditării vaccinului.


„Nu există nicio limitare tehnologică a modului în care se fac aceste acreditări. Ele pot fi afișate pe aproape orice dispozitiv digital și prin urmare, nu există o modalitate prin care o singură companie sau un grup de companii să stabilească un standard și să joace un rol puternic ", A spus Wanger.


Cu acreditări de vaccin, CCI și-a concentrat eforturile asupra aducerii oamenilor laolaltă și începerea unei „conversații despre interoperabilitate”, a explicat Wanger.


„Vedem că rolul nostru aici este acela de a amplifica vocea comunității pentru a-i aduce pe toți ceilalți la bord și a continua această conversație înainte”, a spus Wanger.


CCI și Linux Foundation Public Health folosesc o abordare open source pentru a crea soluții de acreditare a vaccinurilor și această strategie permite comunității mai mari de dezvoltatori să joace un rol în dezvoltare. O acreditare bazată pe date personale de sănătate vine cu probleme de securitate cibernetică și Wanger consideră că modelul ar putea chiar să facă software-ul mai rezistent.


„Credem că open source are, de fapt, o șansă și mai mare de a rămâne în siguranță, deoarece orice vulnerabilități vor fi aduse de comunitate, vor fi găsite de o gamă largă de oameni care lucrează la această problemă, încercând să o rezolve împreună și astfel încât poate spori într-adevăr securitatea, poate spori încrederea software-ului ", a spus Wanger.


Similar cu alte intervenții non-farmaceutice (NPIs) (adică spălarea mâinilor, distanțarea socială), acreditările vaccinului ar putea servi ca o altă strategie preventivă de atenuare a virusului, a spus Wanger, iar eficacitatea acestor strategii crește pe măsură ce mai mulți oameni acceptă.


„Notificarea expunerii este un NPI digital și în anumite privințe, acreditările pentru vaccin sunt la fel. Nu?” Spuse Wanger.


„Scopul de a avea un vaccin sau o acreditare de testare este de a arăta că acea persoană are o probabilitate mai mică de a transmite sau de a contracta COVID-19 și prin urmare, a atrage mai mulți oameni să folosească sistemul, a implica mai mulți oameni în el va crește eficacitatea intervenției ", a continuat Wanger.


La mai bine de un an după primul caz in SUA a COVID-19, orașele din SUA continuă să se lupte cu depistarea și reținerea coronavirusului. La acelasi timpul, măsurile de blocare, măsurile de distanțare socială și recomandările împotriva amestecării în interior cu membrii al altor gospodării au adăugat o dinamică aparte vieții de zi cu zi.


Wanger crede că aceste capabilități open source ar putea ajuta la restabilirea unui anumit nivel de normalitate; mai ales în jurul relațiilor interumane.


"În cele din urmă, aceste acreditări sunt un mod de a înlocui încrederea. Nu? Unul dintre lucrurile pe care le-a făcut pandemia, cred că a fost dăunător psihologic pentru atât de mulți oameni, dintr-o dată nu poți avea încredere în nimeni, chiar și în familia ta", a spus Wanger.


Ce formă finală vor lua aceste diverse acreditări de vaccin rămâne de văzut. Wanger a explicat că unele soluții ar putea implica coduri QR, în timp ce altele ar putea include conexiuni biometrice suplimentare. Yang a spus că CCI lucrează și la acreditări care pot fi reprezentate pe hârtie și verificate online sau offline pentru persoanele fără smartphone sau conexiune la internet stabilă.


"Construim o fundație aici. Va fi capabil să se manifeste în multe moduri diferite", a spus Wanger.


„Vor exista o mulțime de iterații diferite în acest proiect și nu vrem să forțăm pe nimeni să definească cum construiesc acest lucru sau cum arată la sfârșitul zilei, ci ce vrem să facem nu este decât să se asigure că ei îl pot construi și că orice se construiește funcționează cu soluțiile altor persoane ", a spus Wanger.


Sursa: techrepublic

Post a Comment

0 Comments